top of page

Maçonnelogie 42              VM 2017 nr.1

HET TOUWTJE

UIT DE BRIEVENBUS

Het is woensdagavond 30 november, ergens tussen kwart over zeven en kwart voor acht. Ik bel mijn broer om hem te feliciteren met zijn eenenzeventigste verjaardag, voordat ik naar mijn moederloge ga. Hij maant mij de tv aan te zetten en met hem mee te kijken naar Jan Terlouw op DWDD. Ik hoor de laatste zin: “Je bent ervoor om de jeugd op een aarde te laten leven die zichzelf kan herstellen, een jeugd waarin we elkaar weer vertrouwen, waar de touwtjes weer uit de brievenbus kunnen hangen.”

Mijn broer is laaiend enthousiast en een loyale VVD’er. “Hij is van jouw club, Cees, maar dit is raak!”. Ik hoor een snik in zijn stem en mezelf zeggen. “Gefeliciteerd, jongen. Je krijgt gevoel in je donder op je ouwe dag.” “Dank je, bel me nog es als je ook zo ver bent.” Cynisme is het familiewapen als schild tegen kwetsbaarheid.

Ik heb in het weekend daarop de hele toespraak van Jan Terlouw meerdere keren bekeken. Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Jan is de grootvader des vaderlands: hij zegt het zo mooi en zo recht uit het hart, dat je hem het vertrouwen geeft waarom hij vraagt. Het geeft even dat heerlijke gevoel dat Wijsheid, Kracht en Schoonheid één zijn, in harmonie, dat het verloren Woord is teruggevonden. Maar in mij wonen de naïeve idealist en de cynicus samen. Achter iedere deur die de idealist opendoet, doet de cynicus een andere deur weer dicht en zo blijft het Woord verborgen en wordt nooit meer dan een tip van de sluier opgelicht. Het is waar wat hij zegt en tegelijkertijd een leugen. Het drukt een verlangen uit naar een paradijs dat nooit heeft bestaan. Het touwtje uit de brievenbus staat symbool voor vertrouwen, maar wel vertrouwen in de sociale controle, in de kleine, verzuilde wereld van ons kent ons. Die bescherming had ook de keerzijde van beklemming. Daarvan zijn we bevrijd, maar de keerzijde daarvan is dat het nu op ons zelf aankomt.

Op donderdagavond 23 maart 2017 om 20.00 uur houdt Jan Terlouw in de Doopgezinde Kerk in Leeuwarden de vrijmetselaarslezing van Loge Het Azuren Gewelf. Mijn naïeve idealist en cynicus gaan er samen gebroederlijk heen, de een om in zijn hoop bevestigd te worden, de ander om te voorkomen dat de toekomst hem pijnlijk teleurstelt.

bottom of page